Om Loppisturen

Hur går planeringen till?

Min fina man och jag planerar och reser på loppistur tillsammans. Vi kör bil och har en kombi med plats för mycket prylar.


Första året var 2019 och då hade vi bara med oss tidningen RETROs loppisguide och försökte hitta nästa lämpliga loppis samtidigt som vi körde. Det bet blev jättestressigt och många av loppisarna vi kom fram till hade inte öppet just den dagen – snopet!


2020 gjorde jag en noggrannare planering och kollade upp alla öppettider på nätet eller ringde/messade direkt till stället. Mycket färre nitar och mycket mer lön för mödan.


2021 jobbade jag ännu mer med att pricka in adresserna i kart-appen i olika sparade listor per ort – och använde också kart-appen mer aktivt under resan. 


Skrolla ner och läs hur en loppistur blir till.

Förberedelser


Det tar en ganska mycket tid att planera en loppistur. Ju noggrannare planering, desto bättre och lättare på resan.

  1. Jag börjar titta i tidningen RETROs fantastiska loppisguide.
  2. Vi bestämmer vilken del av Sverige vi vill resa i.
  3. Kollar på en karta och bestämmer ungefär vilken ordning på orterna.
  4. Sätter upp ett googledokument med en tabell med kolumner för ställe, kontaktuppgifter, öppettider, kommentar och betyg. Kopierar in alla loppisar i tabellen från lopppisguiden. 
  5. Besetämmer ungefär vilka datum, max 7-9 dagar, mer orkar vi inte med.
  6. Min fina man börjar leta boende för dag 1. Vi letar i första hand bed & bredafast eller pensionat. Helst så pittoreskt som möjligt. Om det inte finns boende på den tänkta rutten så gör vi om rutten lite. 
  7. Sedan letar han boende för nästa natt. Ibland stannar vi två nätter för att ta igen oss lite, men det är en chansning, eftersom vi inte vet om det är bra.
  8. Sen kollar jag upp varenda loppis på sociala medier och om de har en hemsida, letar öppettider, hittar adressen på en kartapp, klistrar in allt i googledokumentet.
  9. Tar bort de loppisar om det visar sig att en loppis inte har öppet just den dagen vi är på orten.
  10. Jag fyller på med flera loppisar som jag söker fram på nätet om det är tunt på en ort på rutten. 
  11. Jag klistrar också in adresser till våra bokade övernattningar och om vi har bokat middag i tabellen så att de är lätta att hitta och komma ihåg när vi kör. 
  12. Skriv ut googledokumentet i färg, dubbelsidigt och häfta ihop sidorna.



Under resan


  1. Ha kompendiet nära till hands i bilen. 
  2. Dagen innan så kollar ni på nästa dags rutt och vilka loppisarna är, var de ligger i kart-appen och när de öppnar. 
  3. Kolla in vilken loppis som ligger närmast i rutten, kolla i kompendiet om det har öppnat. Är det nån annan i området som stänger tidigt måste det tas med i beräkningen
  4. När jag har varit på en loppis/ antik så skriver jag i vad jag tyckte i kommentarsrutan bredvid och mitt loppisbetyg.
  5. Ibland är ett ställe stängt fast det stod på nätet att det skulle vara öppet, då skriver jag till det i tabellen.
  6. Ibland får jag tips på annat bra ställe från en loppisägare, då skriver jag in det i kompendiet och vi åker antagligen dit. 
  7. Och om det dyker upp en skylt vid vägen så viker vi oftast av och kollar in det. Skriver till det i papprena.



Jag kan inte leva utan den här kakfatet på fot i pressat glas...

Loppisberoendet


Vad vore livet utan fina gamla saker? 


Jag har älskat loppisar sen jag var i 20-årsåldern. Mest är det saker från 40-, 50-, 60- och 70-talet som jag dras till. Fiskformade fat, sifoner, bonbonjärer, kaffekoppar, teakbrickor, salladsbestick, äggkoppar i glada färger och uppläggningsfat i rostfritt stål. Men också lampor, pallar, zinkbaljor, små växthus, kopparhinkar, stora ölflaskor i träbur och så vidare.


Och vad kan vara bättre än att kombinera loppisbesök med att resa i Sverige?


De senaste somrarna har jag och min fina man åkt på roadtrips i olika delar av vackra Sverige och rutten har vi planerat efter vilka loppisar som finns längs vägen och har öppet just den dagen vi passerar. Vi har bokat in oss på pittoreska bed & breakfast, storslagna villor och havsnära pensionat. Vi har ätit god mat på mängder av restauranger och vi har gått in på otaliga loppisar. Bilen har blivit fullare och fullare med fina saker som jag ofta har fyndat, ibland betalat ockerpris för men inte kunnat avstå ifrån. Jag har oftast tur på våra turer och hittar massor med saker jag älskar hett och innerligt.

Om mig

[loppisnörd]

Jag heter Erika, bor i Stockholmsområdet, är 50+, gift, har två halvvuxna barn och två bonusbarn. Jobbar som tjänstedesigner inom IT till vardags. 

Loppisturer


Loppisturen 2021

Blekinge/ Skåne/ Halland


Loppisturen 2020

Runt Mälaren


Loppisturen 2019

Småland/ Öland/ Västra Götaland